تفاوت هارد درایو HDD و هارد جامد SSD
چهارشنبه, ۲۸ اسفند ۱۳۹۲، ۰۳:۵۸ ب.ظ
هارد درایوها به دلیل حافظه بسیار بالا و دوام زیاد سالهاست به عنوان ذخیره کننده های ثابت در کامپیوترها استفاده می شوند. اطلاعت در یک هارد درایو روی دیسکهای فلزی به نام پلتر (Platter) ذخیره می شوند که این دیسک ها حول محور یک بازوی متحرک می چرخند تا اطلاعات مغناطیسی خوانده شوند . تکنولوژی تازه ظهور کرده که رقیبی جدی برای هارد درایوها محسوب می شود SSD نام دارد . درایو حالت جامد به انگلیسی Solid State Drive ، اطلاعات را در ماژول های حافظه فلش ذخیره می کنند و همین قضیه برتری خاصی را نسبت به هارد درایوهای معمولی در آنها ایجاد کرده .
دیسک های فلزی یا پلترهای گردان وبازوی متحرک مشکلات ناخواسته ای ایجاد می کند که در SSD ها را دیده نمی شود . اولین مشکل مصرف توان است . کلا تبدیل انرژی الکتریکی به انرژی مکانیکی توان را تلف می کند . در هارد درایوها نیز چرخش و حرکت وجود دارد که مصرف برق را بالا می برد و این مسئله باعث گرم شدن هارد درایومی شود . در SSD ها چیزی حرکت نمی کند و آنها را برای استفاده در لپ تاپ ها و دیگر گجت های سیار ایده آل ساخته است .
سرعتی که در آن ، اطلاعات خوانده یا نوشته می شود فاکتور مهمی در هارد ها می باشد که از این جنبه نیز SSD برنده است . چون همانند یک رم (RAM) در کامپیوتر شما عمل می کند . در SSD ها اطلاعات به راحتی نوشته و خوانده می شوند برخلاف هارد درایو ها که باید بازوی متحرک روی نقطه مورد نظر که با چرخش دیسک فلزی بدست می آید ، قرار گیرد تا اطلاعات خوانده شوند.
تنها دلیل و محدودیت برای عدم تکثیر SSD ها قیمت آنها می باشد . قیمت درایوهای حالت جامد بسیار گرانتر از هارد درایو هاست . هرچند فوایدشان در بعضی گجت های سیار مثل لپتاپ به این قیمت بالا می ارزد .
SSDها از محدودیت تعداد نوشتن قبل از تخریب یک عنصر حافظه مشخص رنج می برند . این یک مشخصه عمومی و بارز در تمام مموری های فلش می باشد . هرچند این مشکل در گجت های مختلف متفاوت است . سازندگان این نوع حافظه ها بااستفاده از روشی به نام Wear Leveling که در آن از کمترین بخش استفاده شده حافظه برای نوشتن اطلاعات جدید استفاده می شود به جنگ این مشکل رفته اند . شاید این راه حل بتواند SSDها را بی عیب جلوه دهد و به ماندگاری آنها کمک شایانی کند .
HDD ها به دلیل داشتن قسمتهای مکانیکی و چرخشی ، در برابر گرما و سرمای بیش از اندازه و همچنین ضربه شدید دچار نواقصی می شوند که گهگاه باعث از بین رفتن اطلاعات خواهد شد . اما در حال حاضر تنها هاردی که به دلیل مقاومت و عدم از دست رفتن اطلاعات در کاربردهای نظامی استفاده می شود ، SSD ها هستند . طی تحقیقات انجام شده SSD ها در شرایطی که HDD ها دچار نقص می شوند ، مقاوم خواهند بود .
در کل قطعات الکترونیکی ( غیر از خازنها ) در شرایط عادی بسیار به ندرت دچار مشکل می شوند . فلش مموری ها به دلیل ریز بودن بیش از حد قطعات و عدم امکان باز کردن بسته بندی آن ، یکبار مصرف هستند و از نظر سخت افزاری قابل تعمیر نیستند . SSD ها اما به دلیل در دسترس بودن قطعات اصلی آن ، قابل تعمیر و رفع عیب هستند اما از نظر هزینه به صرفه نیست و به نظر میاد یکی دیگر خریداری شود بهتر است .
در آخر هم در مورد قیمت هارد ها در بازار ایران لازم به ذکر است که برای مثال SSD ADATA 256GB ، چیزی بین ۸۵۰ تا ۸۷۰ هزار تومان است در حالی که قیمت H.D.D Seagate 500GB ، بین ۱۳۰ تا ۱۷۰ هزار تومان است . ( به دلیل نوسانات قیمت ، امکان به روز رسانی نیست )
خلاصه اینکه :
- SSD ها بر خلاف هارد درایو ها قسمت مکانیکی ندارند .
- SSD ها در قیاس با هارد درایوها ازسرعت بیشتری برخوردارند.
- SSD ها در برابر فشار و ضربه مقاومت بیشتری دارند.
- SSD ها توان کمتری مصرف می کنند .
- SSD ها قبل از تخریب با محدودیت تعداد نوشتن مواجه هستند .
- SSD ها گرانتر از هارد درایو ها می باشند.